Čtvrtletní zisk a tržby Applu díky prodeji iPhonů silně vzrostly

21.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cupertino 21. července (ČTK) - Zisk a tržby americké technologické společnosti Apple ve třetím čtvrtletí jejího finančního roku výrazně vzrostly. Prodej jejích vlajkových telefonů iPhone se meziročně zvýšil o 35 procent na 47.5 milionu, sdělila dnes firma, která je nejhodnotnější veřejně obchodovanou společností světa. Její akcie ale po dnešní výsledkové zprávě prudce klesly, protože Apple očekává v tomto čtvrtletí slabší tržby.

Čistý zisk Applu za čtvrtletí do konce června dosáhl 10,7 miliardy dolarů (265 miliard Kč) proti výsledku 7,75 miliardy USD před rokem a mírně přesáhly odhady analytiků. Tržby společnosti se zvýšily o 33 procent na 49,6 miliardy USD, což bylo rovněž nepatrně nad očekáváním.

Proti zimnímu čtvrtletí byl odbyt iPhonů o zhruba 14 milionů kusů nižší, podle firmy ale byl nejvyšší za všechna dosavadní jarní čtvrtletí. Prodej tabletů iPad klesl proti předešlému kvartálu o 1,7 milionu na 10,9 milionu. Odbyt počítačů mac dosáhl nového rekordu 4,8 milionu kusů.

Apple předpověděl, že v posledním čtvrtletí svého roku čeká tržby mezi 49 a 51 miliardami dolarů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters odhadovali v průměru výnosy 51,1 miliardy dolarů. Akcie firmy po zveřejnění zprávy spadly o více než sedm procent.

Firma opět neuvedla údaje o prodeji svých \"chytrých\" hodinek Apple Watch, údajně proto, aby je nezneužili konkurenti. Apple pouze sdělil, že v segmentu, do něhož tento produkt zařadil, se tržby proti předešlému čtvrtletí, kdy se hodinky ještě neprodávaly, zvýšily o 952 milionů dolarů. To by pode agentury AP byla jen zhruba polovina toho, co analytici na tržbách Apple Watch za toto období očekávali.

Finanční ředitel Applu Luca Maestri ale agentuře Reuters řekl, že odbyt Apple Watch překonal vlastní očekávání firmy. Tyto odhady ale nespecifikoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK