Americký dolar po úterním poklesu opět zpevňuje

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. července (ČTK) - Americký dolar po úterním poklesu, který byl nejvýraznější za poslední měsíc, dnes opět zpevňuje. K růstu přispěla i nejnovější statistika z amerického trhu s bydlením. Vzhůru se ale vydal i kurz britské libry, který těží z přesvědčení trhu, že Británie se chystá ještě před koncem roku zvýšit základní úrokové sazby.

V 16:50 SELČ euro vůči dolaru odepisovalo 0,4 procenta na 1,0895 USD, k japonskému jenu ztrácelo 0,3 procenta na 135,12 JPY. Dolar vůči jenu ale 0,2 procenta přidával a pohyboval se kolem 124,08 JPY. Takzvaný dolarový index, který měří vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, dolar přidával také 0,2 procenta a byl na 97,569 bodu.

V úterý dolarový index odepsal 0,71 procenta, což byl nejvyšší denní pokles od 17. června.

Devizový trh je tento týden podle analytiků spíše apatický. Nervozita kolem řecké dluhové krize se vytratila a obchodníci přemýšlejí o termínu zvýšení úrokových sazeb v USA. Očekává se, že americká centrální banka zvýší sazby ještě letos, podle některých analytiků možná už v září. Právě očekávaný růst úroků v USA pomáhá letos dolaru k silnému růstu.

Japonský jen posílil k euru díky prohlášení guvernéra japonské centrální banky Haruhika Kurody. Ten v úterý řekl, že čeká zrychlení inflace a odmítl možnost dalších stimulačních opatření v rámci měnové politiky.

Dolar podpořila i zpráva o svižném prodeji starších domů v USA, což je další známkou, že americká ekonomika ve druhém čtvrtletí nabírala na síle. Podle Národního sdružení realitních kanceláří (NAR) prodej starších domů v červnu vzrostl o 3,2 procenta a byl nejvyšší za více než osm let. Ceny pak vystoupily na nový rekord.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK