Ropa po zprávě o vyšších zásobách a poklesu akcií v USA zlevňuje

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. července (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích zlevňuje. Přispívá k tomu jednak pokles akcií v USA, hlavně ale zpráva o růstu zásob ropy ve Spojených státech za uplynulý týden. Cena severomořské ropy Brent krátce před 17:00 SELČ ztrácela 1,1 procenta na zhruba 56,40 USD za barel, zatímco americká lehká ropa WTI odepisovala 1,6 procenta na 50 dolarů. Předtím se dostala i pod padesátidolarovou hranici.

Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy minulý týden vzrostly o 2,5 milionu barelů. Analytici v anketě agentury Reuters přitom čekali pokles o 2,3 milionu barelů. Zásoby ropy tak zůstávají nad svým pětiletým sezonním průměrem. Podle analytika Johna Kilduffa k růstu přispělo oživení dovozu ropy.

Zpráva EIA navázala na podobné údaje amerického ropného institutu API. Ten v úterý uvedl, že zásoby ropy v důležitém americkém překladišti Cushing stouply minulý týden o 2,3 milionu barelů. Analytici naopak čekali pokles.

Akcie v USA zahájily dnešní obchodování poklesem, k čemuž přispěly výsledky hospodaření společnosti Apple. Zisk i tržby firmě sice vzrostly, zklamal však výhled.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 56,42 57,04 New York - Nymex WTI září 50,02 50,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK