Americké akcie ve středu kvůli technologickým firmám oslabily

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve středu oslabily, zejména kvůli neuspokojivým výsledkovým zprávám některých předních technologických podniků, včetně společností Apple a Microsoft. Dolar ale zamířil vzhůru, a smazal tak část ztrát z úterý, kdy zaznamenal nejprudší pokles za poslední měsíc.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, klesl o 0,38 procenta na 17.851,04 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,24 procenta na 2114,15 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,70 procenta a uzavřel na 5171,77 bodu.

Cena akcií společnosti Apple se snížila o 4,3 procenta, příčinou byl výhled tržeb, který zaostal za očekáváním. Akcie Applu, který je největší veřejně obchodovanou společností na světě, tak vykázaly nejprudší jednodenní pokles od ledna loňského roku.

Kvůli neuspokojivému výhledu pro tržby zamířily dolů zamířily také akcie internetové společnosti Yahoo. Odepsaly 1,2 procenta a uzavřely na 39,24 USD, v průběhu dne přitom byly jejich ztráty mnohem výraznější.

Akcie softwarového gigantu Microsoft oslabily o 3,7 procenta na 45,54 USD. Firma totiž vykázala největší čtvrtletní ztrátu ve své historii. Microsoft ve čtvrtém finančním čtvrtletí prodělal 3,2 miliardy dolarů (79 miliard Kč) v důsledku odpisů v divizi mobilních telefonů Nokia, kterou koupil v loňském roce.

Na devizovém trhu dolar ve středu posílil vůči koši měn o 0,3 procenta. V úterý se přitom o více než 0,71 procenta propadl, což představovalo jeho nejprudší pokles od 17. června. K oživení dolaru přispěly příznivé údaje z amerického trhu bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK