Služby finančních úřadů v území zůstanou pro občany zachovány

03.09.2015 | , Ministerstvo financí
DANĚ


Služby finančních úřadů v území zůstanou pro občany zachovány. S městy a obcemi se na tom dohodl ministr financí.

Ke zrušení 23 územních pracovišť Finanční správy nedojde. Dva specialisté budou v území i nadále poskytovat služby veřejnosti po celý rok. Na Ministerstvu financí se na tom dnes shodli zástupci samospráv pod vedením Svazu měst a obcí ČR a jeho předsedy Františka Lukla s ministrem financí a 1. místopředsedou vlády Andrejem Babišem. Na jednání, kterého se zúčastnilo na třicet starostů z celé České republiky včetně senátorů Miloše Vystrčila a Petra Víchy, situaci vysvětlil a za předchozí nešťastnou komunikaci se omluvil generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Finanční správa se snaží chovat hospodárně. Především ale myslíme na lidi a jejich potřeby,“ říká ministr financí a 1. místopředseda vlády Andrej Babiš a dodává: „Proto jsme se dohodli, že se vyhláška rušící územní pracoviště finanční správy dělat nebude. A pokud budou chtít starostové změnit úřední hodiny, jsme připraveni o tom jednat. Potřebných úspor docílíme tím, že by nám města a obce měla pomoci najít vhodné prostory pro pracoviště finančních úřadů.

Jakékoliv změny v systému veřejné správy jsou velkým otřesem pro města a obce a problémem pro občany. Lidé se jako první vždy obrací na starosty, kteří musí situaci v území stabilizovat,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Je tedy naprosto nezbytné, aby občané v území našli služby, které potřebují a z úřadů v menších obcích nebyli jen pošťáci, kteří vše předávají dál. Důležité přitom je, aby stát záměry týkající se změn v území vždy předem komunikoval s městy a obcemi.“

„Pro veřejnost se v území, co se týče služeb finančních úřadů, nic nezmění. Naši specialisté budou poskytovat tak, jako dosud, služby, které lidé potřebují. Starosty jsme také ujistili, že naši pracovníci budou mít náhled do potřebných databází, aby mohli poskytovat občanům potřebné informace,“ říká generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Na jednání starosty také požádal, aby Finanční správě pomohli s nalezením vhodných prostor a budov v jejich městech a obcích. Tak, aby si lidé své záležitosti s úřady, a to nejen finančními, mohli vyřídit na jednom místě. V dané věci se bude spolupracovat také s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Debatovalo se i o záměrech Finanční správy v oblasti elektronizace veřejných služeb. V budoucnosti by – podobně jako v jiných oblastech života - měly převažovat bezhotovostní platby. A to z bezpečnostních důvodů, personálních kapacit a dostupnosti. Moderních bezhotovostní platby a komunikace s úřady prostřednictvím informačních a komunikačních technologií je totiž k dispozici 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: DANĚ