Americké akcie díky vyhlídkám na pozdější růst úroků zpevňují

05.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden dalším růstem. Slabé údaje o tvorbě pracovních míst v USA totiž podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb až příští rok. Akcie energetických společností navíc těžily z růstu cen ropy.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 1,1 procenta na 16.662 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 1,2 procenta na 1975 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite přidával zhruba jedno procento a pohyboval se kolem 4753 bodů.

Za celý minulý týden indexy Dow Jones a S&P 500 stouply o jedno procento a index trhu Nasdaq o půl procenta.

Akcie konglomerátu General Electric dnes výrazně posilují díky zprávě, že ve firmě koupil jednoprocentní podíl investor Nelson Pelts. Vzhůru zamířily také akcie internetové společnosti Twitter, která dnes oznámila návrat spoluzakladatele podniku Jacka Dorseyho do funkce generálního ředitele.

Vládní údaje v pátek ukázaly, že američtí zaměstnavatelé v září druhý měsíc po sobě výrazně zpomalili tvorbu pracovních míst. Výkon trhu práce byl přitom v posledních dvou měsících nejslabší za více než rok. Zpráva podle obchodníků snížila pravděpodobnost, že Fed přikročí ke zvýšení úrokových sazeb již v letošním roce.

Fed v září ponechal svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula až 0,25 procenta. Signalizoval však, že by ještě v letošním roce mohl přikročit k prvnímu zvýšení sazeb za téměř deset let. To ovšem bylo ještě před špatnou zprávou z trhu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK