Americké akcie zahájily týden dalším růstem

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí výrazně posílily, index S&P 500 tak vykázal již pátý nárůst za sebou. Slabé údaje o tvorbě pracovních míst v USA totiž podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb až příští rok. Akcie energetických společností navíc těžily z růstu cen ropy.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, stoupl o 1,85 procenta na 16.776,43 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 1,83 procenta na 1987,05 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 1,56 procenta na 4781,26 bodu. Za celý minulý týden indexy Dow Jones a S&P 500 stouply o jedno procento a Nasdaq o půl procenta.

Akcie konglomerátu General Electric v pondělí posílily o více než pět procent díky zprávě, že ve firmě koupil jednoprocentní podíl investor Nelson Pelts. Vzhůru zamířily rovněž akcie internetové společnosti Twitter, která v pondělí oznámila návrat spoluzakladatele podniku Jacka Dorseyho do funkce generálního ředitele.

Vládní údaje v pátek ukázaly, že američtí zaměstnavatelé v září druhý měsíc po sobě výrazně zpomalili tvorbu pracovních míst. Výkon trhu práce byl přitom v posledních dvou měsících nejslabší za více než rok. Zpráva podle obchodníků snížila pravděpodobnost, že Fed přikročí ke zvýšení úrokových sazeb již v letošním roce.

Fed v září ponechal svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula až 0,25 procenta. Signalizoval však, že by ještě v letošním roce mohl přikročit k prvnímu zvýšení sazeb za téměř deset let. To ovšem bylo ještě před špatnou zprávou z trhu práce. \"Neuspokojivé údaje o nezaměstnanosti znamenají, že Fed bude pravděpodobně držet sazby beze změny delší dobu,\" uvedl analytik Stephen Massocca z investiční společnosti Wedbush Equity Management.

Vyhlídky na pozdější růst úrokových sazeb obnovily zájem o rizikovější investice. To podpořilo kurz dolaru vůči měnám, které jsou považovány za bezpečné útočiště v období nejistoty, například vůči švýcarskému franku a japonskému jenu.

Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval v závěru pondělního obchodování nárůst o zhruba čtvrt procenta na 96,081 bodu. Zotavil se tak z téměř dvoutýdenního minima 95,218 bodu, na které sestoupil v pátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK