Ostrava by mohla kupní smlouvu s Hyundai Mobis podepsat za týden

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 6. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - Ostrava by mohla smlouvu o prodeji pozemků s jihokorejskou společností Hyundai Mobis podepsat už příští týden bez ohledu na to, zda do té doby získá souhlas Evropské komise se zvýhodněnou cenou. ČTK to na veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově řekl ostravský primátor Tomáš Macura. Smlouvu, která by v takovém případě obsahovala dvě varianty ceny, musí ještě schválit ostravští zastupitelé.

Investice za 2,5 miliardy korun do nového závodu na světlomety pro automobilky Hyundai v Nošovicích a Kia v Žilině, díky které má vzniknout na 900 pracovních míst, se zkomplikovala v minulých dnech poté, co jihokorejská firma začala tlačit na co nejrychlejší podpis kupní smlouvy na pozemky. Potřebných 18 hektarů měla získat za korunu za metr čtvereční, tedy přibližně za 180.000 korun. Toto zvýhodnění však musí schválit Evropská komise, která dosud nerozhodla. Přestože původní dohoda počítala s podpisem až po získání souhlasu, firma už déle čekat nechce. Chce totiž začít stavět ještě letos.

Podle primátora Macury se nyní rýsuje řešení, které by umožnilo podepsat smlouvu už příští týden bez toho, že by EK rozhodla. \"Kupní smlouva bude pracovat s alternativní cenou. Bude tam uvedeno, že jedna koruna za metr čtvereční platí v případě, že EK rozhodne do určitého data. Pokud se tak nestane, tak investor souhlasí se zaplacením tržní ceny. K této konstrukci dohoda nyní směřuje,\" vysvětlil primátor Macura s tím, že rozdíl mezi zvýhodněnou a tržní cenou činí 68 milionů korun.

Tuto smlouvu musí schválit zastupitelé, kteří se sejdou příští týden 14. října. Hned poté by vedení města kupní smlouvu s investorem podepsalo. \"Investor jasně uvedl, že za krajní termín považuje polovinu října, aby stihl zahájit výstavbu. Proto chce mít do poloviny měsíce jasno,\" podotkl ostravský primátor a nevyloučil, že bez dohody příští týden může celá investice padnout. \"Věříme ale, že k tomu nedojde. Dohodnout se chceme, ale nemůžeme riskovat porušení evropských předpisů. Míra rizika pro město se totiž pohybuje od desítek milionů korun až po jednu miliardu korun,\" upozornil na možné důsledky Macura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK