Pravicová opozice navrhuje zvýšit podíl obcí z vybrané DPH

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Poslanci z opozičních pravicovým klubů ODS a TOP 09 a Starostů chtějí zvýšit podíl, který dostávají obce a města z vybrané daně z přidané hodnoty. O jejich návrzích bude Sněmovna rozhodovat při závěrečném hlasování o vládní novele zákona o rozpočtovém určení daní. Vláda chce předlohou, kterou projednala dolní komora poměrně neočekávaně už dnes ve druhém čtení, přidat peníze z vybrané DPH jen krajům. Sněmovna by mohla o předloze rozhodnout už ve druhé půlce října.

Podíl obcí z DPH by se měl podle návrhu ODS zvýšit ve dvou krocích až na 23,58 procenta. V prvním kroku, v roce 2017, by si obce přilepšily na úkor státu celkem o 3,6 miliardy korun, ve druhém od roku 2018 asi o 6,6 miliardy korun. Návrh TOP 09 a Starostů prosadila poslankyně Věra Kovářová už ve výboru pro veřejnou správu. Obce a města by dostávaly 21,4 procenta, což představuje kolem dvou miliard. Nyní obce dostávají z výnosu 20,83 procenta.

Vládní novela by krajům přidala od příštího roku 3,5 miliardy korun navíc. Kraje nyní získávají z daně z přidané hodnoty 7,86 procenta, nově by měly mít 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s návrhy opozice nesouhlasí. Poukazoval mimo jiné na dobrou finanční kondici obcí a potřebu státu mít peníze kvůli možnému zhoršování bezpečnostní situace.

Finanční úřady vybraly loni na dani z přidané hodnoty 322,9 miliardy korun, meziročně zhruba o 14 miliard korun více. Samotný státní rozpočet získal loni podle údajů ministerstva financí na DPH 230,2 miliardy korun, tedy o pět procent více.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za vlády Petra Nečase (ODS). Tehdy v době hospodářské krize bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se ale měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

Koalice původně chtěla jednat o normě až na čtvrteční mimořádné schůzi spolu s novelou Jana Volného (ANO) o vyšším zdanění hazardu. Zařazení změn v rozdělování daní na dnešek prosadil předseda klubu opoziční ODS Zbyněk Stanjura. Hnutí ANO prosazovalo předřazení zdanění hazardu, o něm se ale bude jednat až večer.

\"Když chci dávat, musím mít příjem. Jsou to spojené nádoby,\" uvedl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Stanjura ani šéf klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek s touto argumentací nesouhlasili. Kalousek připomněl dosavadní zdůvodňování normy o rozdělování daní, tedy že se mají krajům vrátit peníze, které jim jako ministr financí sebral. Se zdaněním hazardu to podle něho nesouvisí.

Za prosazováním Volného novely vidí Kalousek politický obchod mezi ANO a ČSSD, když sociální demokraté stojí zvýšení příjmů krajů z vybrané DPH už v příštím volebním roce. Většina hejtmanů je z ČSSD. Faltýnek zase tvrdí, že Kalousek nechce zdanit hazard více, než je nyní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK