Makléřské firmy na Wall Street měly nejlepší pololetí od r. 2011

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. října (ČTK) - Makléřské firmy působící na Wall Street vykázaly v prvním pololetí zisk v celkové výši 11,3 miliardy dolarů (273,2 miliardy Kč). Ve srovnání s loňským prvním pololetím je to nárůst o 29 procent a představuje to nejlepší pololetí od roku 2011. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli. Zpomalující globální ekonomika by ale ve zbytku roku toto odvětví mohla dostat pod větší tlak.

\"Po velmi dobrém prvním pololetí stojí odvětví cenných papírů před kolísavými finančními trhy a nestabilní globální ekonomikou,\" uvedl ve své zprávě DiNapoli.

Sektor loni poprvé od roku 2011 vytvořil nová pracovní místa a tento trend pokračoval i v letošních prvních osmi měsících. Podle nejnovější zprávy ale není jisté, zda bude takový vývoj pokračovat i po zbytek roku, podotýká agentura Reuters.

Dosud se odhadovalo, že v celém odvětví vznikne letos více než 4500 pracovních míst. Tento odhad ale vznikl dříve, než obavy o zdraví světové ekonomiky rozbouřily dosud relativně klidné finanční trhy.

DiNapoliho úřad sleduje odvětví makléřských služeb kvůli úloze, kterou má obchodování s cennými papíry pro tamní ekonomiku a pro daňové příjmy státu i města New York. Zpráva odhaduje, že ve městě New York s tímto odvětvím přímo nebo nepřímo souvisí každé deváté pracovní místo. Ve státě New York je to jedno pracovní místo z 15.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK