Kalousek ve Sněmovně zahájil obstrukci; vydrží prý až do rána

06.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. října (ČTK) - Poslance zřejmě čeká dlouhé noční jednání nad novelou loterijního zákona z pera poslance Jana Volného (ANO). Kolem půl deváté večer se k řečnickému pultu postavil předseda klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek a zahájil avizovanou obstrukci. Poslancům slíbil rozsáhlý projev, který bude zahrnovat například právní úpravu loterií nejen v Česku, ale i řadě jiných zemí, od Slovenska přes Rusko až po Koreu.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) musel Kalouska v jeden okamžik napomenout, aby mluvil k věci. Tedy aby při výkladu o historii hazardu mluvil o vývoji sazeb, a nikoli o dějinách hazardu. Kalousek slíbil, že výklad o historii přeskočí a ochudí poslance o to, jak vypadal hazard za Marie Terezie a Josefa II.

Kalouskovi se nelíbí to, že Volného poslanecká novela dostala přednost v jednání před novelami ostatních poslanců. Tvrdí, že koalice tak vytváří ve Sněmovně různé kategorie poslanců.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) připomněl, že byl v minulém volebním období spolupředkladatelem asi osmi návrhů zákonů, které taky Sněmovna neprojednala až do konce. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek obvinil TOP 09, že nechce plánovitě zvyšovat daně hazardu.

Volného návrh zvyšuje sazby odvodů z nynějších 20 procent na 25 procent už od příštího roku. Volný řekl, že svoji novelu považuje za krátkodobou, protože od roku 2017 má platit zcela nová úprava, kterou už mají poslanci také na stolech. Řekl také, že pokud jeho návrh nebude schválen do konce roku, je bezpředmětný.

Volný také s předsedou rozpočtového výboru Václavem Votavou (ČSSD) předložili pozměňovací návrh k novele, který zvýšení sazeb rozděluje na dvě různé úrovně. Sazba 23 procent se má vztahovat na loterijní a kurzové sázky, sazba 28 procent se má vztahovat na hrací automaty.

Jde údajně o koaliční pozměňovací návrh. Místopředseda Sněmovny a vládní KDU-ČSL Jan Bartošek to ale dnes před poslanci odmítl. \"Z jednoho prostého důvodu, protože na koaliční radě byly vzneseny otázky, na které nebylo možno odpovědět, protože koaliční strana KDU-ČSL nebyla přizvána na jednání, a z toho důvodu to není koaliční návrh,\" řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK