Meziroční růst tržeb v maloobchodě v srpnu zpomalil na 3,3 pct

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Tržby v maloobchodě bez aut v srpnu meziročně vzrostly o 3,3 procenta, v červenci, to bylo o 5,5 procenta. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. Růst tržeb zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu, výrazněji klesl jen prodej oděvů a obuvi. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel stouply o 7,3 procenta.

Nejvyšší růst tržeb proti loňsku zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 10,2 procenta. U farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží vzrostly tržby o 5,1 procenta, prodej počítačového a komunikačního zařízení se zvýšil o pět procent. Tržby za prodej výrobků pro sport, kulturu a rekreaci se zvedly o 4,8 procenta a potravin v nespecializovaných prodejnách o 4,7 procenta.

Pokles tržeb v prodejnách oděvů a obuvi o 10,1 procenta byl podle statistiků ovlivněn vysokou srovnávací základnou loňského roku. Nižší tržby vykázaly i specializované prodejny potravin, konkrétně o 1,1 procenta. Prodej potřeb pro domácnost meziročně stagnoval.

V porovnání se srpnem minulého roku se tržby za prodej a opravy motorových vozidel zvýšily o 7,3 procenta. Za opravy vzrostly o 7,9 procenta a za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů o 7,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK