Zaměstnanci IG Watteeuw pokračují ve stávce devátý den

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. října (ČTK) - Zaměstnanci brněnského strojírenského podniku IG Watteeuw pokračují ve stávce už devátý den. Dohoda s firmou, která jim nařizuje přesčasy o víkendech, je zatím v nedohlednu, vyplynulo dnes z vyjádření odborářů po setkání s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem. Hašek chce o případu jednat ve čtvrtek na krajské tripartitě a poté dostat k jednacímu stolu obě strany. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly jde zatím o nejdelší stávku v soukromém podniku na území ČR od roku 1989.

Pracovníci firmy odmítají firmou nařízené mimořádné směny o víkendu a chtějí zvýšit platy o 2,5 procenta. Zvýšení platu firma v průběhu stávky akceptovala, na pracích o víkendech se ale se zaměstnanci nedohodla.

Zástupce odborářů ve firmě Josef Kugler dnes novinářům řekl, že stávku vzdalo zatím asi pět zaměstnanců, kteří podlehli nátlaku zaměstnavatele. Firma údajně také propustila některé zaměstnance, kteří jsou ve zkušební době. Kugler dnes tento postup kritizoval. \"Jeden skladník výpověď převzal, další je viděl z okna a při zvonění neotevřel,\" uvedl Kugler. Firma svůj postup většinou nekomentuje, v úterý nereagovala ani na dotaz ČTK, zda je továrna mimo provoz.

Podle Kuglera část výroby zřejmě funguje. Stávkující zaměstnanci ale nemají do budovy přístup. Z 317 zaměstnanců přitom stávkuje naprostá většina dělníků. Celkem jich je 200. Podle Kuglera firma do výroby posílá například některé programátory, kteří umí pracovat na strojích. Pár dělníků přijelo z pobočky z USA a údajně mají do továrny nastoupit i noví agenturní dělníci. Podle Kuglera chce firma ukázat, že výroba funguje dál. Lidé, kteří ukončili stávku, údajně mohou ve společnosti dál pracovat. \"Každý je psychicky odolný méně,\" uvedl Kugler.

Šéfka jihomoravských odborů Stanislava Slavíková podobný případ v regionu zatím nezaznamenala. Měla by se jím zabývat čtvrteční krajská tripartita. Její šéf a hejtman Michal Hašek chce obě strany přivést k jednacímu stolu. Podle něj ale zaměstnanci nechtějí nic víc, než na co mají nárok. \"Není normální fakticky zavádět šestidenní pracovní týden, což se v této firmě děje. Není možné vyhrožovat lidem, že když nepřijdou v sobotu, v neděli do práce, že budou vyhozeni,\" uvedl hejtman. Podle něj je situace zablokovaná a cílem by mělo být nalézt dohodu, která bude přijatelná a důstojná z pohledu zaměstnanců. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefy Středuly firma místo toho, aby hledala dohodu, vyhrocuje spor. Situaci označil za \"tragický obraz neschopnosti belgického majitele se tady (v ČR) slušně chovat\". Podle něj naopak například firmy ve Švédsku zkracují pracovní týden, aby více lidí mohlo mít práci.

Společnost IG Watteeuw loni podle výroční zprávy mírně zvýšila tržby z vlastních výrobků a služeb na více než jednu miliardu korun. Zisk se však podařilo téměř zosminásobit na 113 milionů korun. Ve zprávě se uvádí, že se podařilo výrazně snížit náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK