Ministerstvo podepsalo smlouvy na zimní údržbu za 600 milionů Kč

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Ministerstvo dopravy zadalo bez výběrového řízení zakázky na odklízení sněhu a další práce zimní údržby na silnicích prvních tříd za 600 milionů korun. Mezi největšími příjemci peněz jsou správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje a Vysočiny a soukromá společnost AVE CZ. Vyplývá to z informací ve Věstníku veřejných zakázek. Vybrané společnosti budou zimní údržbu silnic zajišťovat od letoška do jara 2017.

Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje má podle smlouvy za dvouleté služby při údržbě silnic první třídy získat 110 milionů korun, o 18 milionů víc získá Krajská správa a údržba silnic Vysočiny. AVE CZ odpadové hospodářství získala zakázky na řadě míst ve Středočeském kraji zejména ve sdružení s jinými firmami, například se společností ČNES dopravní stavby a ZKP Kladno.

Otevřená výběrová řízení na čtyřletou údržbu silnic první třídy se ministerstvo dopravy snaží prosadit od poloviny minulého roku. První komplikací při přípravě zakázky za 1,3 miliardy korun byl nesouhlas vlády, kvůli které muselo ministerstvo dopravy kabinetu návrh předkládat opakovaně. Záměr úřadu pořádat na údržbu silnic otevřená výběrová řízení rovněž kritizovali hejtmani. Kraje jsou zpravidla zřizovateli místních správ údržby silnic, které zimní údržbu silnic první třídy standardně dosud zajišťují.

Samotné soutěže na údržbu komunikací, které ministerstvo vypsalo v březnu, zastavil v létě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na základě stížnosti správy a údržby silnic Vysočiny. Kvůli nedostatku času na hledání správce silnic v novém výběrovém řízení pak ministerstvo zadalo zakázky bez soutěže.

Část zimní údržby nyní zajišťují krajské správy a údržby silnic na základě smlouvy s ministerstvem dopravy. Pro část oblastí vypsala tendry státní příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic a pět oblastí už dříve v rámci pilotního projektu vyhlásilo samo ministerstvo. Výsledky pilotního projektu ve Zlínském a Karlovarském kraji dopadly podle ministerstva pozitivně. Úroveň služeb se podle úřadu nesnížila a zavedením konkurenčního prostředí byly dosaženy nižší ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK