Dolar zpevňuje, pomáhá mu ochota investorů více riskovat

07.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 7. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje k euru i dalším významným měnám. K růstu mu pomáhají optimističtější očekávaní spojená se zotavováním světové ekonomiky, což zvyšuje zájem o rizikovější investice.

Euro k dolaru dnes před 17:00 SELČ ztrácelo zhruba 0,4 procenta na 1,1228 USD, zatímco dolar ke švýcarskému franku přidával asi 0,4 procenta na 0,9714 CHF. Dolar k japonskému jenu naopak 0,2 procenta ztrácel a nacházel se blízko 120 JPY.

Takzvaný dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval růst o 0,15 procenta na 95,592 bodu.

\"Investoři jsou trochu jistější ohledně zotavování světové ekonomiky a toho, že centrální banky nebudou globálnímu oživování bránit,\" uvedl podle agentury Reuters šéf společnosti EverBank World Markets Chris Gaffney.

Analytici potvrzují, že první zvýšení úrokových sazeb v USA po téměř deseti letech očekávají až příští rok. Předpokládá se také, že centrální banky jako je americký Fed nebo Evropská centrální banka (ECB) budou pokračovat v podpůrné měnové politice, což uklidnilo obchodníky a pomohlo k růstu cenám ropy.

Japonský jen vůči dolaru zpevňuje díky tomu, že japonská centrální banka ponechala svou uvolněnou měnovou politiku beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK