Akcie v USA v středu posílily, dolar posílil

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve středu posílily a širší index S&P 500 stoupl na nejvyšší hodnotu za tři týdny. K růstu nejvíce přispěly biotechnologické společnosti, vysoké zisky zaznamenaly i producenti surovin díky růstu cen zlata a stříbra.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 0,73 procenta na 16.912,29 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 posílil o 0,8 procenta na 1995,83 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,9 procenta na 4791,15 bodu.

Zájem investorů se nyní soustředí hlavně na čtvrtletní hospodářské výsledky firem. Akcie provozovatele restaurací s rychlým občerstvením Yum! Brands klesly o 18,8 procenta, protože firma oznámila slabý prodej v Číně, která má na celkovém prodeji více než poloviční podíl. Zhoršila také výhled zisku na celý letošní rok kvůli pomalejší oživení v Číně a silnému dolaru.

Dílčí index S&P zdravotnických společností naopak stoupl o 1,47 procenta díky oživení biotechnologických a zdravotnických firem po jejich úterním propadu. Index producentů surovin vzrostl o 1,34 procenta a energetických firem o 1,33 procenta. Akcie sociální sítě Twitter posílily o osm procent v reakci na zprávu, že saúdskoarabský princ Valíd bil Talál a jeho investiční firma zvýšily svůj podíl v Twitteru na více než pět procent. Je tak druhým největším akcionářem firmy.

Dolar ve středu posiloval vůči většině měn díky optimismu z výhledu vývoje globální ekonomiky, který podpořil mezi investory zájem o rizikovější investice. Pouze k jenu dolar oslabil, protože japonská centrální banka ponechala svoji měnovou politiku beze změny.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,22 procenta na 1,1248 USD. Dolar k jenu klesl o 0,24 procenta na 119,95 JPY. Ke koši šesti předních světových měn však dolar stoupl o 0,1 procenta na 95,495 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK