Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v září klesla na 6,6 pct

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 8. října (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v září klesla ze srpnových 6,8 procenta na 6,6 procenta. Práci v regionu na konci září hledalo 29.612 lidí, zatímco v srpnu úřady registrovaly 30.029 uchazečů o zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Olomoucký kraj v září vykázal pátý nejvyšší podíl nezaměstnaných. Nejvyšší nezaměstnanost v Česku měl opět Ústecký kraj (9,1 procenta), za kterým následoval Moravskoslezský kraj (8,4 procenta) a Jihomoravský kraj (6,7 procenta). Stejný podíl nezaměstnaných jako Jihomoravský kraj v srpnu vykázal Karlovarský kraj.

Nezaměstnanost v září klesla na Olomoucku, Jesenicku, Šumpersku a Prostějovsku. Pouze na Přerovsku zůstala na srpnové hodnotě osm procent, která byla nejvyšší v regionu. Následovalo Jesenicko (7,4 procenta), Olomoucko (6,7 procenta), Šumpersko (6,6 procenta) a Prostějovsko (4,6 procenta).

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jde například o lidi v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězně nebo nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v srpnu v Olomouckém kraji evidováno 27.925. V srpnu jich bylo 28.526.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK