Poslanci dnes o vyšším zdanění hazardu jednat nebudou

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Poslanci dnes nebudou jednat o návrhu Jana Volného (ANO) na vyšší zdanění hazardu. Zvláštní schůzi svolanou na žádost skupiny koaličních poslanců hned po zahájení na návrh Miroslava Kalouska (TOP 09) přerušili. Kdy by mohla schůze pokračovat, není známo. Nejdříve by to mohlo být po nejbližším zasedání organizačního výboru, aktuálně svoláno není.

Volného návrh poslanci rozjednali už v úterý večer. Kalousek tehdy zahájil obstrukce, když asi tři hodiny četl z diplomové práce na téma hazardu. Sliboval mnohahodinový projev.

Původní dohoda na dnešek zněla, že o Volného předloze budou poslanci jednat tak, aby se uskutečnily i pravidelné interpelace. Kalousek ale požádal o úplné přerušení zvláštní schůze a pro návrh získal hlasy 123 ze 136 přítomných poslanců včetně zástupců ANO, proti byli jen tři sociální demokraté.

Kalousek zdůraznil, že TOP 09 nebojuje proti vyššímu zdanění hazardu, jak tvrdí poslanci ANO. Daňové změny by ale měly být podle Kalouska předloženy návrhem s řádným připomínkovým řízením. Volného předlohu označil za \"záplatovaný poslanecký podvozek\".

Ve Sněmovně už leží soubor vládních návrhů, které mají nově regulovat a zdanit hazard. Ačkoli jsou teprve v prvním čtení, Kalousek tvrdí, že je čas na to, aby mohly do konce roku platit. Pokud vládní návrh odejde ze Sněmovny do konce listopadu, je šance mít od příštího roku účinné nové sazby, tvrdí.

Volného novela předpokládá zvýšení odvodů z hazardu o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobení denní sazby za každý automat, která má být 110 korun. ANO s ČSSD podaly pozměňovací návrh, podle kterého by sazby byly 23 a 28 procent podle druhu hazardu.

Dříve Kalousek zdůvodňoval odpor k předloze poslance hnutí ANO i tím, že se projednává přednostně před jinými poslaneckými návrhy.

V programu mimořádné schůze, jenž byl dnes schválen, je ve druhém čtení vedle Volného návrhu i vládní předloha o zvýšení podílu krajů na vybrané dani z přidané hodnoty na úkor státu. Tuto novelu ale už poslanci stihli projednat v úterý. V závěrečném schvalování budou rozhodovat i o návrzích pravice na zvýšení podílu obcí z vybrané DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK