Novým ředitelem Sigmy Group je Stratil, nahradil Černohouze

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lutín (Olomoucko) 8. října (ČTK) - Novým generálním ředitelem společnosti Sigma Group z Lutína na Olomoucku se na začátku října stal Milan Stratil. Nahradil dlouholetého ředitele Luboše Černohouze, kterého správní rada na konci září odvolala. Společnost Sigma Group, která stojí v čele stejnojmenného čerpadlářského holdingu, to uvedla na svých internetových stránkách.

Nový ředitel akciové společnosti Sigma Group Stratil dosud vedl firmu Sigma DIZ, která je součástí skupiny Sigma Group. Černohouz byl nově jmenován ředitelem dceřiné společnosti holdingu Sigmia Trading International.

Čerpadlářskému holdingu Sigma Group loni klesly konsolidované tržby meziročně o šest procent z 1,468 miliardy korun v roce 2013 na 1,379 miliardy korun. Firma v loňském roce utržila méně peněz v Česku, naopak její příjmy z exportu vzrostly. Na zahraničních trzích loni holding Sigma Group získal 896 milionů korun a v tuzemsku 483 milionů korun.

Na straně vývozu Sigma Group v roce 2014 zaznamenala výrazný pokles exportu do Ruska, na které byly kvůli konfliktu na Ukrajině uvaleny sankce EU. Zatímco v roce 2013 holding do Ruska vyvezl čerpadla za 217 milionů korun, loni se hodnota exportu snížila na 129 milionů korun. Podle vedení firmy byla řada projektů v Rusku z \"neznámých důvodů\" odložena.

Exportní tržby Sigmy Group loni nepříznivě ovlivnil také časový posun dostavby 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce na Slovensku, kterou má lutínská firma vybavit čerpadly. Export Sigmy Group na Slovensko kvůli tomu klesl z 369 milionů korun v roce 2013 na 331 milionů korun. Na druhou stranu vzrostl vývoz do Indie, Egypta, Polska či Turecka. Společnost loni začala exportovat také do Uzbekistánu.

Skupina Sigma Group vyrábí čerpadla pro energetiku, vodní hospodářství, zemědělství, chemii či hutě a doly. Na zahraničních trzích Sigma Group spolupracuje s ruskou společností Rosatom, která se ucházela o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Tendr byl nakonec zrušen. Hlavním tuzemským odběratelem Sigmy Group je energetická skupina ČEZ. Důležitými zákazníky v Česku jsou v posledních letech také společnosti Elektrárny Opatovice, Dalkia ČR, Teplárny Brno, OKD či Sokolovská uhelná.

Holding Sigma Group tvoří 15 vývojových, výrobních a obchodních společností orientovaných na čerpací techniku. Mateřská společnost Sigma Group zaměstnává pět stovek lidí a má základní kapitál 89 milionů korun. Jejím jediným akcionářem je kyperská firma TZ STONES MINING LIMITED.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK