Plzeň odkoupí od Veolie Vodárnu, cena bude maximálně 700 mil. Kč

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 8. října (ČTK) - Plzeň převezme od ledna 2016 akciovou společnost Vodárna Plzeň, která nyní patří z 98,3 procenta francouzské skupině Veolia. Zastupitelé dnes schválili kupní smlouvu, kde je stanovena cena akcií 700,5 milionu Kč. Tuto sumu dá nyní město do úschovy u Komerční banky, kde mají oba subjekty účty. Po 1. lednu 2016 se firma znovu ocení podle účetní uzávěrky. Pak ještě může dojít ke korekci ceny, ale maximálně do 709 milionů korun, což je cena daná znaleckým posudkem, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

\"Aktuální cenu musíme stanovit v lednu kvůli tomu, že společnost ty tři měsíce žije, nakupuje, dodává a podobně, takže to cash flow se bude měnit a bude se trochu měnit i majetek,\" uvedl. Peníze za akcie dostane Veolie nejdéle do 31. května 2016. Finální cenu bude ještě podle náměstka primátora Pavla Kotase (ČSSD) schvalovat zastupitelstvo; rozdíl může být jen v jednotkách milionů korun.

Město se muselo stát do roku 2016 majitelem Vodárny kvůli čerpání dotací EU, z nichž za posledních deset let získalo přes pět miliard korun. Podmínkami EU bylo samofinancování vodohospodářského systému, zkrácení trvání provozní smlouvy mezi Plzní jako vlastníkem infrastruktury a jejím provozovatelem (Veolií), která byla původně uzavřená až do roku 2017, a také předepsaná tvorba ceny vody.

Vedení města garantuje, že transakce dlouhodobě nezdraží vodné a stočné pro občany. Může se zvýšit maximálně o cenu surové vody a inflaci. Cena vody v Plzni výrazně vzrostla v letech 2011 a 2012 kvůli tomu, aby byl celý vodárenský systém samofinancovatelný. \"Nepočítáme s tím, že by v příštím roce ani v budoucích letech došlo ke zvýšení vodného a stočného,\" uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Součástí schvalovaného usnesení byla smlouva mezi Plzní a Veolií. \"Tak, aby všechno bylo transparentní a aby zastupitelé věděli, z čeho se cena a jaké jsou parametry, které vážou na první smlouvu z roku 2010,\" uvedl primátor. Město převezme celou firmu s pohledávkami a závazky včetně všech zaměstnanců, techniky i budov. \"Management zachováme. V tento okamžik nejsme připraveni dělat nějaké razantní změny, protože nechceme podnik rozkolísat. Funguje velmi dobře a naším cílem je, aby přešel do majetku města plynule a byl stabilizovaný,\" řekl primátor.

Roční výnosy Vodárny Plzeň jsou kolem 1,25 miliardy korun. Čistý zisk se pohybuje kolem 60 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK