Fed znepokojily známky zpomalování růstu světové ekonomiky

08.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. října (ČTK) - Americkou centrální banku (Fed) znepokojily známky zpomalování růstu světové ekonomiky. Její představitelé nicméně na zářijovém zasedání nepředpokládali, že by tento vývoj výrazněji ovlivnil hospodářské vyhlídky samotných Spojených států. Vyplývá to podle agentury Reuters ze zápisu z tohoto zasedání.

Centrální banka na zasedání, které se konalo 16. a 17. září, ponechala své úrokové sazby beze změny. Podle zápisu její představitelé dospěli k závěru, že ekonomika se již téměř dostala do stavu, který by opravňoval zvýšení úroků. Rozhodli se však, že bude opatrnější se zvýšením sazeb počkat a ujistit se, že zpomalení světové ekonomiky nenaruší hospodářský vývoj v USA.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta ve snaze podpořit růst domácí ekonomiky. Dřívější očekávání, že banka zvýší úroky již v září, vzalo za své poté, co obavy ze zpomalování růstu čínské ekonomiky vyvolaly chaos na světových finančních trzích. Slabé údaje o zářijovém trhu práce pak podpořily názor, že Fed by mohl sazby zvýšit až v příštím roce.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,1 procenta z loňských 3,4 procenta. Zhoršil tak svou červencovou prognózu, podle které měl růst činit 3,3 procenta. Odhad letošního růstu ve Spojených státech však fond zvýšil na 2,6 procenta z červencových 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK