Akcie v USA po zveřejnění zápisu Fedu stouply, dolar klesl

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posílily a jejich širší index S&P 500 zakončil obchodování na nejvyšší hodnotě za sedm dní. Trhy reagovaly na zápis ze zářijového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který podle analytiků ukázal menší ochotu ke zvýšení sazeb. Americký dolar vůči euru po zveřejnění zápisu sestoupil na nejnižší hodnotu za více než dva týdny.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 0,82 procenta na 17.050,75 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 si připsal 0,88 procenta na 2013,43 bodu a index technologického trhu Nasdaq vykázal nárůst o 0,41 procenta na 4810,79 bodu.

Fed na svém minulém zasedání v září ponechal své úrokové sazby beze změny. Podle zápisu jeho představitelé dospěli k závěru, že ekonomika USA se již téměř dostala do stavu, který by opravňoval zvýšení úroků. Rozhodli se však se zvýšením sazeb počkat a ujistit se, že zpomalení světové ekonomiky nenaruší hospodářský vývoj v USA. Zápis podle analytiků ukázal menší ochotu ke zvýšení sazeb.

V USA začíná období zveřejňování výsledků firemního hospodaření za třetí čtvrtletí. Ve čtvrtek jej oficiálně odstartoval hliníkárenský kolos Alcoa, který ohlásil pokles čtvrtletních tržeb o téměř 11 procent. Akcie firmy v prodlouženém obchodování klesly o čtyři procenta.

Euro k dolaru o zveřejnění zápisu stouplo až na 1,1328 USD, tedy nejvyšší úroveň od 21. září. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti měn, klesl na 94,984 bodu, nejníže za skoro tři týdny. Ztráty ale pak posléze snížil a ke konci newyorského obchodování odepisoval 0,2 procenta na 95,294 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK