Růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 0,4 procenta

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 0,4 procenta, meziroční inflace tak byla o 0,1 procentního bodu vyšší než v srpnu. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Analytici čekali stagnaci nebo pokles. Zrychlení růstu cen ovlivnilo hlavně zdražení dovolených a rekreačních a kulturních služeb.

Za celé třetí čtvrtletí ceny proti loňsku stouply o 0,4 procenta, což bylo je o 0,3 bodu méně než ve 2. čtvrtletí.

Zářijové zrychlení růstu cen ovlivnil zejména růst cen dovolených o 6,8 procenta a cen rekreačních a kulturních služeb o 1,5 procenta. Značný dopad na zvyšování cenové hladiny měly opět také alkoholické nápoje a tabák, například u tabákových výrobků stouply ceny meziročně o 8,5 procenta.

Celkový růst naopak mírnily klesající ceny v dopravě, především díky snížení cen pohonných hmot o 15,1 procenta. Pokračoval pokles cen v oblasti zdraví kvůli zrušení regulačních poplatků a také u pošty a telekomunikací.

Spotřebitelské ceny rostly i za celé třetí čtvrtletí, ale růst ve srovnání s předchozím čtvrtletím zpomalil. ČSÚ zaznamenal zpomalení například u bydlení, a to díky zmírnění růstu cen zemního plynu na 1,7 procenta ze 4,5 procenta ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK