Obce se možná snáze dostanou k majetku po národních výborech

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Obce se možná snáze dostanou k vlastnictví majetku, s nímž hospodařily někdejší národní výbory, pokud se o něj stát nepřihlásí u soudu. Počítá s tím jedna z poslaneckých úprav vládní novely o majetku státu, kterou dnes Sněmovna poslala do závěrečného schvalování.

Úpravu novely navrhl poslanec TOP 09 Jan Farský kvůli soudním verdiktům, podle nichž obce musely hospodařit s takovýmto majetkem, nejen jej vést v evidenci. Nově by se podle Farského měly stát automaticky vlastníkem takového majetku k 1. květnu 2016, pokud by na něj do té doby neuplatnil své vlastnické právo stát. Změna se má týkat například pozemků pod bytovými domy.

Vláda chce novelou především posílit roli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při hospodaření a nakládání s nepotřebným majetkem státu, především s nemovitostmi. Silnější pozici by měl mít hlavně systém Centrálního registru administrativních budov (CRAB).

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslancům řekl, že ÚZSVM zmapoval majetek státu, kterému patří 1,6 milionu nemovitostí. Z nich 25.000 patřilo již neexistujícím státním úřadům a podnikům, například federálním ministerstvům, poznamenal Babiš.

Hlavním cílem návrhu je rychlejší nakládání s nepotřebným nemovitým majetkem státu a zefektivnění využívání těch nemovitostí, které organizačním složkám státu a státním organizacím k plnění jejich úkolů slouží.

Úkolem registru budov je optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi. Správcem a provozovatelem registru je ÚZSVM. Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK