Praha zahájí v sobotu přestavbu ústřední čistírny

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Praha zahájí v sobotu 10. října přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Dnes nabylo platnosti stavební povolení. Novinářům to řekla radní Jana Plamínková (STAN). Stavba nové vodní linky by měla trvat 30 měsíců, poté by měl začít roční zkušební provoz. Stavba vyjde Prahu i se zkušebním provozem na šest miliard korun.

\"Jsem ráda, že se po mnoha letech podařilo splnit náš závazek vůči Evropské unii. Nová linka se bude stavět za pevné ceny a v pevně daném čase, nechceme žádnou druhou Blanku,\" řekla Plamínková.

Stavba vyjde na 5,8 miliardy korun, dalších 200 milionů bude stát provoz v prvním roce jejího fungování. Stavbu bude platit Praha a Pražská vodohospodářská společnost, z evropských fondů Praha peníze nedostala. \"Hledáme samozřejmě další dodatečné finanční zdroje,\" řekla Plamínková. Podle ní se Praha dostavbou vyhne pokutě, která městu v případě nedokončení linky hrozí. Provozovatelem čistírny by měly být Pražské vodovody a kanalizace, které mají v nájmu pražskou vodohospodářskou infrastrukturu.

Na Císařském ostrově už město v minulosti některé práce zahájilo. Přichystalo třeba staveniště - zbourány byly například staré a nevyužívané budovy na ostrově.

Město k výstavbě zřídí také infocentrum, kde se lidé dozví podrobnosti o stavbě.

Výstavba linky je první fází celkové modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. V dalších etapách musí Praha vložit miliardy do stavby čerpací stanice, opravy staré vodní linky a technického řešení kalového hospodářství. Vodní linky postaví konsorcium čtyř firem. Praha měla začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku.

ÚČOV byla na Císařském ostrově uvedena do provozu v roce 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, zejména byla navýšena její nedostačující kapacita.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK