Soud zrušil licenci na solární elektrárnu na Kroměřížsku

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. října (ČTK) - Krajský soud v Brně zrušil další rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z roku 2010 o udělení licence pro fotovoltaickou elektrárnu. Týká se provozu v obci Mrlínek na Kroměřížsku. Soud vyhověl žalobě nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. ČTK to řekl jeho mluvčí Petr Malý.

\"Soud se přiklonil k našemu názoru, že firma v licenčním řízení předložila nepravdivé revizní zprávy,\" uvedl Malý. Licenci elektrárna dostala podle něj v době, kdy nebyla ještě dokončená a firma ji dokončila až v lednu 2011, kdy už ale platily méně výhodné výkupní ceny energie. Podle Malého rozdíl mezi výkupními cenami v případě 20 let provozu elektrárny činil až 300 milionů korun.

Nejvyšší státní zástupce podal na soud 22 žalob. Jeho bilance je podle dostupných informací vyrovnaná.

Uspěl se svou žalobou u elektrárny firmy AKAM - Bosko v Boskovicích na Blanensku, elektrárny Aneta sun ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, elektrárny Clean management a.s. v Uherském Brodu, Solar CD v Českém Dubu na Liberecku, FVE III Tuchlovice, FVE ČK, s.r.o. v České Kamenici na Děčínsku, SUN VIK 2 v Chomutově a FVE Mozolov, s.r.o. v Krásné Hoře na Hablíčkobrodsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK