Vláda projedná nový návrh na vyšší zdanění hazardu

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Vláda posoudí v pondělí nový návrh na vyšší zdanění hazardu. Měl by od příštího roku zakotvit dvě sazby 23 procent a 28 procent. Předloha v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží vládní normu. Předlohu by mohla Sněmovna podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) projednat zrychleně tak, aby byla účinná od ledna.

Sazby jsou stanoveny v závislosti na druhu hazardu. Na nižší 23procentní je prý v koalici shoda. Lidovci ale ještě chtějí podle Babiše posoudit to, zda je správně nastavena sazba 28 procent, a taky stanovení denního poplatku 110 korun za každý hrací automat. Podle Babiše by KDU-ČSL chtěla, aby se za přístroj platilo 75 korun místo současných 55 korun.

Kalousek zdůvodňoval obstrukci Volného návrhu tím, že se projednává přednostně před jinými normami opozičních poslanců. Zdůrazňoval, že projednání vládní předlohy by TOP 09 neblokovala. Poslanci ANO vinili Kalouska z toho, že nechce zvýšit odvody z hazardu záměrně. Zástupci koalice taky upozorňují na to, že s vyššími příjmy z hazardu počítá návrh státního rozpočtu pro příští rok. Jde o více než dvě miliardy korun.

Ve Sněmovně už leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent.

Loni Češi prosázeli 138,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 11,4 procenta více. Nejvíce peněz, 42,5 procenta z celkové prosázené částky, vhodili do interaktivních videoloterijních terminálů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK