Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,8 pct na 981 bodů

09.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX proti minulému pátku stoupl o 1,8 procenta na 981,2 bodu. Nejvíce posílily akcie pojišťovací skupiny VIG, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry Pegas Nonwovens.Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie nepatrně posílily.

\"Uplynulý týden byl o zápisu z posledního zasedání americké centrální banky Fed a o začátku výsledkové sezóny za třetí čtvrtletí v USA. Čtvrteční zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání Fedu jen potvrdilo relativně holubičí vyznění a relativní závislost na externím ekonomickém vývoji,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Akcie dnes letěly v Evropě nahoru, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Německé akcie si připsaly 1,4 procenta a francouzské 1,2 procenta. Svět podle něj propadl optimismu. Dokonce už i akcie Volkswagen dnes vyskočily o 2,7 procenta, Daimleru o 2,6 procenta a BMW o 2,1 procenta. \"Zdá se, že \'dieselgate\' se vypařuje. Evropští politici jsou k automobilkám vstřícní. Akciím nahrál hlavně zápis z jednání americké centrální banky, který signalizuje, že se růst úrokových sazeb odsouvá na neurčito,\" dodal.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla Pegas Nonwovens, která přišla o pět procent na 830,1 Kč. \"I přes probíhající odkup vlastních akcií je patrné, že investoři využívají vysoké ceny pro realizaci své investice. Titul byl dříve ovlivněn několika faktory, které způsobily zvýšený zájem,\" vysvětlil Vaníček.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byly VIG, které přidaly 7,7 procenta na 781 Kč. Firma koriguje předešlé propady, které byly zřejmě zapříčiněny rušením větší pozice. U společnosti se neobjevila významnější zásadní informace, která by výraznější propad ospravedlňovala.

Příští týden bude o výsledkové sezoně v USA. Hlavní prim budou hrát především banky a technologie. Celkově se očekává více než šestiprocentní pokles čistého zisku meziročně, tedy poměrně pesimistická předpověď. \"To může potenciálně nahrávat opětovně lepším výsledkům, než byly odhady, jako jsme již měli šanci vidět v předešlých čtvrtletích letošního roku,\" uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK