Americký akciový index S&P 500 zažil nejlepší týden v tomto roce

10.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. října (ČTK) - Americké akciové trhy v pátek mírně posílily. Index S&P 500 si za celý týden připsal 3,3 procenta, což představuje jeho nejlepší týdenní výkon od začátku letošního roku. K růstu akcií přispěly vyhlídky na pozdější zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Pozornost investorů se nyní soustředí na výsledky amerických podniků za třetí čtvrtletí.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pátek stoupl o 0,20 procenta na 17.084,49 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,07 procenta na 2014,89 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,41 procenta na 4830,47 bodu.

Za celý týden stoupl Dow Jonesův index o 3,7 procenta, zatímco Nasdaq si připsal 2,6 procenta. Dobře si tento týden vedly také akciové trhy v Evropě. Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 4,4 procenta, což představuje jeho nejvýraznější týdenní nárůst od letošního ledna.

Slabé údaje o tvorbě pracovních míst v USA z konce minulého týdne podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb až příští rok. Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta ve snaze podpořit růst domácí ekonomiky.

Příští týden zveřejní řada významných amerických podniků výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. Budou mezi nimi například banky Goldman Sachs a Bank of America či konglomerát General Electric.

Na devizovém trhu dolar v pátek sestoupil na třítýdenní minima vůči euru a švýcarskému franku. Ve čtvrtek zveřejněný zápis z posledního zasedání Fedu totiž podpořil názor, že banka nebude se zvyšováním úroků spěchat. Růst úroků by přitom posílil atraktivitu americké měny. Jednotná evropská měna se vůči dolaru vyšplhala až na 1,13875 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK