Temelín chce v nových smlouvách maximálně využít ČEZ

12.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 12. října (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín uzavírá nové dlouhodobé smlouvy s dodavateli údržby. Chce v nich maximálně využít elektrárenskou společnost ČEZ a jejích dceřiných společností. Novinářům to dnes řekl ředitel Temelína Bohdan Zronek u příležitosti 15. výročí spuštění reaktoru prvního bloku elektrárny. Některé smlouvy Temelín uzavře už letos, další jejich část pak v příštím roce, uvedl.

\"To znamená nebýt závislý na vnějším prostředí, budovat si vlastní know-how uvnitř firmy, držet si jej a rozvíjet jej,\" řekl Zronek. Jaderná elektrárna také mění smlouvy v tom, že ruší systém pevných cen platných v daném roce a omezí paušální platby dodavatelům.

Temelín bude mít podle Zronka také vyšší nároky na bezpečnost a kvalifikaci dodavatelů. \"Takto striktní požadavky zatím neexistovaly. Je to vždy otázkou nastavení smluv. Pokud nemáte na takové požadavky nastavené smlouvy, tak se o tom můžete bavit, můžete mít přání, můžete se pokusit domlouvat, ale nedá se to striktně vynucovat,\" řekl Zronek.

Temelín za 15 let provozu postupně zvyšoval produkci elektřiny. V roce 2001 jí vyrobil 1,1 miliardy kilowatthodin a největšího výkonu dosáhl v roce 2012. Tehdy vyprodukoval 15,3 miliardy kilowatthodin elektřiny. Zronek uvedl, že letošní provozní výsledky Temelína zůstávají za očekáváním. Ovlivnilo je neplánované prodloužení odstávky druhého bloku a další vložené odstávky. Letos zatím Temelín vyrobil 9,8 miliardy kilowatthodin elektřiny.

Temelín v minulosti investoval do bezpečnostních opatření 750 milionů korun. Všechny jaderné elektrárny v zemích Evropské unie musely po havárii v japonské Fukušimě projít zátěžovými testy. Temelín vykazoval dostatečnou odolnost vůči extrémním přírodním vlivům, ale musí postupně odstranit čtyři desítky opatření, které z testů vzešly. \"Letos jsme dokončili instalaci zařízení na spalování vodíku v kontejnmentu. Máme tak hotovy všechny plánované technologické modifikace. Do konce roku doděláme dokumentaci pro zásady s využitím nových zařízení a prostředků včetně navazující přípravy personálu. Tím uzavřeme základní balík opatření ze zátěžových testů,\" řekl Zronek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK