Ceny ropy sestupují z několikaměsíčních maxim

12.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 12. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes na trhu sestupují z několikaměsíčních maxim, kde se ocitly minulý týden, investoři se rozhodli využít rychlého vzestupu cen k prodeji a inkasu zisků. Trh i nadále oslabuje přebytek nabídky, i když se už objevují předpovědi zvýšené světové poptávky.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:25 SELČ odepisovala 2,1 procenta na zhruba 51,55 dolaru za barel, i když zpočátku vzrostla až na 53,31 USD. Americká lehká ropa WTI ztrácela 2,5 procenta na 48,40 dolaru.

Minulý týden ceny ropy zaznamenaly nejvýraznější nárůst za více než šest let a Brent se po dvanáctiprocentním vzestupu vyhoupl poprvé od července nad 54 dolarů. Ceny podpořil zejména krok Ruska, které koncem září zahájilo letecké údery v Sýrii na podporu vládních jednotek v boji proti islamistickým a dalším povstalcům. V srpnu přitom ještě ceny sestoupily na šestiletá minima a Brent klesl ke 42 dolarům za barel.

Dnešní pokles cen měl podle analytiků technický charakter a reagoval na příliš rychlý růst minulého týdne. \"Poslední vlna růstu vyvolala vybírání zisků,\" řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé finanční skupiny Commerzbank.

Ropný kartel OPEC dnes předpověděl, že poptávka po jeho ropě bude příští rok mnohem vyšší, než se dosud předpokládalo. Propad cen za poslední více než rok podle členů OPEC snížil přebytek na trhu a omezil produkci mimo kartel, což povede k vyšší poptávce po ropě od zemí organizace, která svou těžbu drží záměrně na vysoké úrovni.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 51,54 52,65 New York - Nymex WTI listopad 48,40 49,63

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK