Americký dolar kvůli nejistotě kolem zvýšení sazeb v USA klesá

12.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje a ke koši hlavních světových měn klesl nejníže za poslední tři týdny. Důvodem jsou pochybnosti, zda americká centrální banka (Fed) zvýší své základní úrokové sazby ještě v letošním roce, když globální ekonomika vykazuje známky zpomalování růstu.

Kolem 18:10 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,1375 USD, k japonskému jenu ale 0,1 procenta odepisovalo a pohybovalo se kolem 136,37 JPY. Dolar vůči jenu ztrácel 0,2 procenta na 119,95 JPY.

Ke koši šesti hlavních světových měn dolar odepisoval 0,1 procenta na 94,725 bodu. V průběhu dne se přitom propadl na tříměsíční minimum 94,619 bodu.

Většina představitelů Fedu v posledních dnech uváděla, že zvýšení úroků do konce letošního roku je stále na programu, i když na posledním zasedání v září se Fed rozhodl kvůli globálním rizikům a letním výkyvům na akciových trzích zatím úroky nezvýšit. Nejbližší zasedání měnového výboru Fedu se uskuteční na konci října, změna úroků se však nečeká.

Objem obchodování je dnes nízký, protože kvůli svátku v USA jsou některé instituce zavřeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK