Ťok oznámí výsledky prvních emisních testů automobilů Škoda

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Roztoky (u Prahy) 13. října (ČTK) - Ministr dopravy Dan Ťok dnes seznámí veřejnost s výsledky emisních testů prvních dvou vozů Škoda, které nechalo ministerstvo prověřit kvůli problematice dieselových motorů z koncernu Volkswagen. Testování provedla zkušebna Tüv Süd v Roztokách u Prahy. Ministerstvo by v budoucnu mohlo namátkově otestovat i vozy jiných značek.

 

V Česku se prodalo kolem 148.000 aut koncernu VW vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházení emisních měření. Z toho je 101.000 škodovek, 38.000 osobních i užitkových volkswagenů, asi 7000 vozů Audi a 1800 automobilů Seat.

Ministerstvo plánovalo provést nezávislé měření jednoho nového typu plnícího současnou normu Euro 6, i vozidla s problematickým motorem (plnícím Euro 5) s podvodným softwarem a po jeho opravě.

Obcházení emisních zkoušek bylo umožněno tím, že software řídící jednotky uvedených motorů je schopný rozpoznat, kdy se vozidlo nachází na homologačním měření emisí a přepne jej do ekologického režimu, při kterém produkuje nižší objem škodlivin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK