Otevře se nový úsek silnice I/11 mezi Ostravou a Mokrými Lazci

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hrabyně (Opavsko) 13. října (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes uvede do provozu nový úsek silnice I/11 mezi Mokrými Lazci na Opavsku a Ostravou. Silnice se vyhne obcím Velká Polom a Hrabyně, přes které hlavní tah mezi Ostravou a Opavou dosud vedl. Obyvatelům obcí se tak výrazně uleví, cesta mezi oběma městy se zkrátí téměř o pět minut a zároveň bude bezpečnější. Právě na staré silnici se totiž často stávaly nebezpečné nehody.

Stavba téměř desetikilometrového úseku přišla bez DPH na více než 3,6 miliardy korun. Na čtyřproudé silnici budou výhradně mimoúrovňové křižovatky. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) uvedl, že dosud vedl hlavní tah mezi Ostravou a Opavou po téměř původní císařské silnici z Opavy do Těšína.

Výstavbu nové silnice, po níž lidé léta volali, komplikovaly politické i majetkové spory. Několikrát byla pozastavena. \"Když stavbu nové komunikace bezmála na dva roky pozastavil tehdejší ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta, protestovali proti jeho rozhodnutí starostové i obyvatelé obcí, kterým hustý provoz ztrpčoval život,\" uvedl hejtman. Spory týkající se výkupů pozemků řešily ŘSD i kraj, který na výkupy přispěl dvěma miliony korun.

Po otevření silnice se změní trasy i jízdní řády příměstských autobusových linek, změna se dotkne i dálkových linek. \"Tato dopravní situace bude trvat zhruba tři roky, než se postaví mimoúrovňová křižovatka v blízkosti hypermarketu Globus v Ostravě. Pak se příměstské linky vrátí na svou původní trasu,\" uvedla mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Podrobné informace najdou lidé na internetových stránkách krajského úřadu v sekci Doprava.

Na silnici I/11 zbývá dostavět ještě tři klíčové úseky: obchvaty měst Opavy a Krnova a také takzvanou Prodlouženou Rudnou ulici v Ostravě. Ta má vyvést dopravu mimo rušné křižovatky v Porubě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK