Akcie v USA mírně stouply, investoři čekají na firemní výsledky

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. října (ČTK) - Americké akciové trhy vstoupily do nového týdne mírným růstem a na příklad jejich hlavní index Dow Jones v pondělí stoupl o téměř 0,3 procenta. K růstu jim pomohly akcie síťových podniků, jejichž vzestup kompenzoval slabší výkony akcií v energetickém sektoru. Mezi investory nadále přetrvávala nervozita kvůli výsledkům čtvrtletního hospodaření, které tento týden začnou zveřejňovat velké americké firmy. Americký dolar v pondělí vůči koši šesti měn sestoupil na nejnižší hodnotu za tři týdny, ztráty ale později smazal.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v pondělí stoupl o 0,28 procenta na 17.131,86 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,13 procenta na 2017,46 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,17 procenta na 4838,64 bodu.

Tento týden zveřejní výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí některé velké americké banky a další firmy. Investoři podle údajů společnosti Thomson Reuters předpokládají, že firmy z indexu S&P 500 vykážou zisky o 4,8 procenta nižší než před rokem. Byl by to největší propad za šest let.

Akciový index S&P 500 v pondělí stahovaly akcie v energetickém sektoru, který s pondělním pětiprocentním propadem cen ropy odepsal více než jedno procento. Naopak index akcií síťových podniků vzrostl o 0,9 procenta.

Americký dolar v pondělí na devizových trzích oslaboval a ke koši hlavních světových měn klesl až na 94,619 bodu, tedy nejníže za poslední tři týdny. Ztráty ale později smazal a před koncem newyorského obchodování se oproti páteční úrovni pohyboval prakticky beze změn na 94,832 bodu. Euro k dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,1363 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK