Vláda projedná harmonogram příprav na mýtný tendr

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Vláda v pondělí projedná harmonogram ministra dopravy Dana Ťoka na přípravu miliardového tendru na tříletý provoz mýtného systému. Materiál, který počítá s vypsáním výběrového řízení začátkem příštího roku a podpisem smlouvy v říjnu, měl Ťok předložit kabinetu do poloviny měsíce. Kromě harmonogramu ministr předloží vládě zdůvodnění, proč zakázku na poradenství v tendru zadal bez výběrového řízení společnosti Deloitte.

Zakázku pro Deloitte už začal řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který na podnět společnosti Cross Zlín zahájil správní řízení. Dalším problémem s touto zakázkou je skutečnost, že ministerstvo dopravy o záměru dohodnout se na plnění s Deloitte neinformovalo kabinet předem, což je u smluv podobného rozsahu podmínkou.

Nového provozovatele mýtného potřebuje ministerstvo dopravy najít ještě před koncem příštího roku, kdy končí desetiletá smlouva se společností Kapsch. Do roku 2019 poté má být mýtné vybíráno prostřednictvím nynější technologie, tedy mikrovlnných bran. Během této doby má ministerstvo čas na výběr dalšího provozovatele v soutěži, ve které už nebude uchazečům diktovat, jakou technologii mají využívat a ve které tak budou moci použít například satelitní systém. Na tomto tendru chce ministerstvo pracovat od konce příštího roku do června 2017, vyplývá z ministerského harmonogramu.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy na základě desetiletého kontraktu firma Kapsch. V systému je zaregistrováno zhruba 830.000 kamionových palubních jednotek. Za loňský rok se na mýtném vybralo 8,7 miliardy korun, letos k červenci více než 63,5 miliardy. Z toho stát Kapschi a jeho subdodavatelům zaplatil 16,3 miliardy korun bez DPH.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK