Euro po slovech šéfa ECB výrazně oslabilo

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. října (ČTK) - Euro se během dnešního obchodování na devizových trzích propadlo na třítýdenní minimum vůči dolaru a slabší je i k dalším světovým měnám. Reagovalo tak na slova šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, která posílila pravděpodobnost dalšího uvolňování měnové politiky v eurozóně.

Jednotná evropská měna sestoupila až na 1,1155 USD, později ale část ztrát smazala a prodávala se za 1,1165 USD. Oproti středě tak vykazovala pokles o zhruba 1,5 procenta.

ECB na dnešním zasedání podle očekávání ponechala beze změny úrokové sazby i program nákupu dluhopisů. Draghi ale řekl, že banka v prosinci svou měnovou politiku přehodnotí. Upozornil také, že na dnešním zasedání se diskutovalo o dalším snížení depozitní sazby.

Euro po Draghiho výrocích oslabovalo také vůči dalším významným měnám. K britské libře se kurz eura propadl až na měsíční minimum 72,42 pence, k japonskému jenu sestoupil na 134,30 JPY, nejníže od 2. října.

ECB od března nakupuje dluhopisy v objemu zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně, aby podpořila ekonomiku eurozóny a odvrátila deflaci. Euro od té doby vůči dolaru oslabilo o více než osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK