Americké akcie díky výsledků firem a ECB výrazně posilují

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně zpevňovaly, trh podporují příznivé výsledky společností McDonald\'s, eBay, Dow Chemical a dalších. Náladu na Wall Street rovněž povzbudilo sdělení šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že jeho instituce uváží další uvolnění měnové politiky.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) získával Dow Jonesův index 1,5 procenta a pohyboval se kolem 17.422 bodů. Širší index S&P 500 byl s nárůstem o 1,4 procenta na 2047 bodech a index trhu Nasdaq rostl stejným tempem na 4908 bodů.

Akcie největšího světového řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald\'s vykazovaly nárůst o 7,5 procenta po zprávě, že firmě vzrostl čistý zisk o 23 procent, čímž překonal očekávání analytiků. Firma také poprvé za více než rok zaznamenala růst srovnatelných tržeb.

Akcie McDonald\'s tak přispěly nejvíce k růstu Dow Jonesova indexu, stejně jako k růstu indexu S&P 500.

Akcie eBay díky příznivým výsledkům získávaly přes deset procent. Více než pětiprocentním tempem pak rostly akcie firem Dow Chemicals a Southwest Airlines.

Draghi dnes řekl, že vzhledem k oslabování růstu globální ekonomiky a poklesu inflace v eurozóně ECB v prosinci přistoupí k přehodnocení své měnové politiky. To podpořilo náladu investorů na akciových trzích a srazilo kurz eura.

Investoři nyní čekají na zveřejnění hospodářských výsledků technologických společností Microsoft, Alphabet, AT&T a Amazon. Zaměřovat se budou zejména na tržby, protože ty podkopává slabá globální ekonomika a silný kurz dolaru, řekl agentuře Reuters Tom Cassidy ze společnosti Girard Partners.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK