Ceny ropy kvůli přetlaku nabídky klesají, ztrácejí už druhý týden

23.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál klesají a směřují ke druhému týdnu ztrát. Trh zůstává pod tlakem přetrvávajícího globálního přetlaku nabídky. Naději na oživení světové ekonomiky nicméně poskytla čínská centrální banka, která pošesté za poslední rok snížila úrokové sazby.

Severomořská ropa Brent kolem 16:40 SELČ ztrácela asi 0,4 procenta na zhruba 47,90 dolarů za barel. Cena americké lehké ropy WTI vykazovala pokles dokonce o 1,5 procenta na zhruba 44,70 USD. Oba druhy ropy ztrácejí za týden kolem šesti procent.

Trh zůstává pod vlivem dalších důkazů o převisu nabídky produkce a zásob. Zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly dvakrát rychleji, než se čekalo.

Naději na oživení poptávky ve druhé největší ekonomice světa, tedy v Číně, dnes podpořilo další snížení úroků a povinných minimálních rezerv tamních komerčních bank.

\"Snížení úroků poskytlo určitou podporu očekávanému zlepšení poptávky,\" řekl agentuře Reuters Hans van Cleef z nizozemské banky ABN Amro. \"Jakmile ale přijdou údaje o nabídce a lidé znovu uvidí, že trh je nadměrně zásoben, optimistická nálada se vytratí,\" dodal.

Ropě dočasně pomohl čtvrteční signál Evropské centrální banky (ECB), že by tato instituce mohla ke konci roku znovu uvolnit měnovou politiku. Tento vliv ale vymazal prudký pokles eura vůči dolaru, který kupujícím v evropské měně zdražil nákupy ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 47,87 48,08 New York - Nymex WTI prosinec 44,72 45,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK