Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 1,6 pct na 986 bodů

23.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, index PX proti minulému pátku stoupl o 1,6 procenta na 986,4 bodů. Nejvíce posílily akcie výrobce nápojů Stock Spirits, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie klesly o více než procento.

\"Uplynulý týden byl o relativním překvapení z dílny Evropské centrální banky, o pátečním snížení úrokových sazeb ze strany Číny a o výsledkové sezoně za třetí čtvrtletí nejen v USA. Výrazně \'holubičí\' vyznění zasedání bylo vzpruhou pro evropské akcie a naopak dostalo pod tlak euro,\" popsal náladu na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla kromě technického poklesu NWR (-5,3 procenta na 0,18 Kč) společnost Unipetrol. Ta přišla o 1,8 procenta na 149,5 Kč. Vedle zveřejněných solidních čísel za druhý kvartál firma uvedla odhad doby odstávky na ethylenové jednotce, která byla zasažena požárem. Toto prodlení bude trvat déle, než se čekalo. Delší prostoje, zřejmě ušlé zisky v prostředí vysokých marží a nejasné pojistné pokrytí znamenaly prodejní tlak na akcii.

Technicky nejvíce rostoucí akcií týdne byl Stock s růstem o 5,3 procenta na 71,7 Kč. Nicméně zde se neobjevily žádné relevantní informace. Druhou nejvíce rostoucí akcií týdne byla VIG s růstem o čtyři procenta na 797,9 Kč.

Příští týden bude pokračovat výsledková sezona, ale Vaníček očekává, že zájem investorů se bude upínat především ke středečnímu zasedání americké centrální banky Fed. \"Celkově očekáváme nervózní obchodní týden s vyčkáváním na středeční Fed. Potvrzení holubičí rétoriky by mělo být pozitivním signálem pro akciové trhy,\" odhadl. Domácí akciový trh je ve středu zavřený z důvodu státního svátku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK