MF: Kontrolní hlášení DPH jsou v souladu s ústavou

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty, které by měli podnikatelé podávat od příštího roku, je v souladu s ústavou. Uvedlo to dnes ministerstvo financí v reakci na ústavní stížnost, kterou připravuje Strana soukromníků. Finanční správa tímto systémem podle MF nezíská žádné údaje, na které by neměla již dnes právo. Na podobném systému navíc již dnes hlášení funguje při obchodování přes hranice jednotlivých členských států, uvedlo ministerstvo.

Strana soukromníků oznámila v pondělí, že připravila ústavní stížnost na novelu, která má od příštího roku zavést kontrolní hlášení. Podle strany je opatření v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů. Pokuty stanovené zákonem pokládá za likvidační pro živnostníky. K podání stížnosti chce do konce příštího týdne přemluvit 17 senátorů.

Argumenty strany soukromníků se opírají o omezení práva podnikat. Kontrolní hlášení však podle MF není přemrštěné nebo zatěžující. \"Nevyvolává neúměrné náklady a neznemožňuje nikomu podnikat. Argument odvolávající se na zneužití získávaných údajů považuje ministerstvo financí taktéž za smyšlený,\" uvedl úřad.

MF odmítlo i tvrzení, že jde o diskriminaci, pokud bude požadovat data od fyzických osob čtvrtletně a od všech právnických osob měsíčně. Podle úřadu jde o zjednodušení pro fyzické osoby, které nejsou tak rizikové jako osoby právnické. \"Z poznatků Kobry víme, že organizátoři karuselů o této trestné činnosti mluví jako o podnikání. Doslova hovoří často o tom, že zavede-li se zde kontrolní hlášení, pak už tu nepůjde podnikat. Má-li pan senátor (Ivo) Valenta a Strana soukromníků obavy o toto podnikání, pak podporují trestnou činnost\", uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Ten si od hlášení slibuje zlepšení výběru DPH a omezení daňových úniků. Hlášení vycházejí z evidence, kterou plátci musejí už podle platného zákona vést. Novela také zavádí sankce 1000 korun za každý den opoždění s dodáním kontrolního hlášení a až půlmilionovou pokutu za neodstranění chyb v hlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK