Růst britského HDP ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,5 procenta

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. října (ČTK) - Hrubý domácí produkt Británie se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,5 procenta, zatímco v předchozím čtvrtletí růst činil 0,7 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Zpomalení růstu bylo výraznější, než čekali analytici v anketě agentury Reuters. Ti v průměru počítali s růstem o 0,6 procenta. Meziročně se HDP zvýšil o 2,3 procenta.

Ke zvolnění růstu HDP přispěl zejména útlum ve stavebním sektoru, jehož výkon se propadl o 2,2 procenta. Hlavním motorem hospodářské expanze byl naopak sektor služeb, který vzrostl o 0,7 procenta. To představovalo jeho nejlepší výsledek od konce loňského roku.

Dnešní údaje zvyšují pravděpodobnost, že období rychlého růstu britské ekonomiky se chýlí ke konci. Británie v letech 2013 a 2014 vykazovala nejrychlejší tempo růstu v rámci skupiny vyspělých ekonomik G7.

Meziroční tempo růstu o 2,3 procenta je nejpomalejší za poslední dva roky. Analytici předpokládali, že meziroční růst se udrží na 2,4 procenta, kde byl ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK