Ceny ropy dál klesají, jsou na minimech za řadu týdnů

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. října (ČTK) - Světové ceny ropy dál klesají a dnes odpoledne sestoupily na minima za šest až devět týdnů. Na trhu sílí obavy z přetrvávajícího globálního přebytku suroviny, protože i přes signály omezování těžby zůstává poptávka slabá. Investoři také čekají na středeční rozhodnutí americké centrální banky (Fed).

Severomořská ropa Brent kolem 16:10 SEČ ztrácela asi dvě procenta a byla kolem 46,70 dolaru za barel, tedy na nejnižších úrovních od poloviny září. Cena americké lehké ropy WTI klesla o jeden dolar těsně pod 43 dolarů a předtím sestoupila až na 42,74 USD, minimum za devět týdnů.

Ceny ropy klesají už déle než dva týdny a ztratily více než deset procent. Rostoucí převis nabídky na trhu podle analytiků naznačuje růst rozdílu mezi cenami na promptním trhu a cenami termínových kontraktů s dodáním za jeden rok na nejvyšší úroveň za více než půl roku. Odráží to očekávání, že nabídka ropy je v současnosti vyšší, než bude v budoucnu. Analytici čekají, že rovnováha na trhu se obnoví až ve druhé polovině příštího roku, uvedla agentura Reuters.

Snižování těžby ropy v USA z maxima 9,6 milionu barelů denně na dnešních asi 9,1 milionu barelů se stále neodráží v růstu cen. Trh bude sledovat týdenní údaje o vývoji zásob na americkém trhu, kde se čeká pátý vzestup za sebou.

Ceny ropy by mohl podpořit Fed, pokud by ve středu naznačil, že bude zvyšování úrokových sazeb odkládat déle, než se předpokládá. To by oslabilo kurz dolaru, což by posílilo ceny komodit, řekl Ric Spooner z makléřské firmy CMC Markets.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 46,70 47,54 New York - Nymex WTI prosinec 42,96 43,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK