Dolar před zasedáním Fedu mírně roste ke koši měn

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. října (ČTK) - Americký dolar dnes mírně posiluje vůči koši předních světových měn. Investoři čekají na středeční konec zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Fed by mohl naznačit, zda zvýší úrokové sazby ještě do konce letošního roku, když poslední zprávy naznačují, že růst americké ekonomiky zpomaluje.

Kolem 17:20 SEČ dolar k euru zpevnil o 0,1 procenta na 1,1048 USD, k jenu však klesl o 0,6 procenta na 120,25 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl o 0,08 procenta na 96,937 bodu. Euro vůči jenu oslabilo o 0,7 procenta na 132,86 JPY.

Všeobecně se očekává, že Fed tento týden nechá úroky na současném rekordním minimu blízko nuly. Zvýšit by je však mohl již na svém prosincovém zasedáním, případně na počátku příštího roku.

Dnešní statistika naznačila, že americká ekonomika zpomaluje. Zakázky na investiční zboží se již druhý měsíc za sebou snížily a z letošního maxima také klesl index spotřebitelské důvěry organizace Conference Board.

Americký dolar od minulého týdne zažíval mírné oživení. Přispělo k tomu šesté snížení úrokových sazeb v Číně za necelý rok. Evropská centrální banka také naznačila, že by mohla rozšířit svůj program nákupu dluhopisů. Relativně silný dolar však poškozuje americký vývoz a aktivitu ve zpracovatelském sektoru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK