Akcie v USA kvůli Fedu a výsledkovým zprávám klesly, dolar rostl

27.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes klesly. Oslabovaly je smíšené firemní výsledky, dílčí statistiky a nižší ceny ropy. Investoři také čekají na středeční rozhodnutí měnového výboru americké centrální banky (Fed).

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 0,24 procenta na 17.581,43 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 klesl o 0,26 procenta na 2065,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 0,09 procenta na 5030,15 bodu.

Investoři se nadále zaměřují na čtvrtletní výsledkové zprávy amerických firem. Nyní čekají hlavně na výsledky společnosti Apple, které vycházejí po oficiálním uzavření obchodů.

\"Dnes trh zadržuje dech a čeká jak na výsledky Applu, tak na to, co udělá Fed,\" řekla agentuře Reuters Kim Forrestová z investiční firmy Fort Pitt Capital Group.

Dnešní údaje ukázaly pokles zakázek na investiční zboží druhý měsíc za sebou. Z letošního maxima také klesl index spotřebitelské důvěry organizace Conference Board.

Pokles cen ropy měl dopad na energetický sektor, kteří patřil mezi sektory s největšími ztrátami. Jediným ziskovým sektorem byl dnes zdravotnický díky výsledkům hospodaření předních farmaceutických firem Pfizer a Merck. Rostly také hotelové společnosti po zprávě, že o firmu Starwood Hotels mají zájem nejméně tři čínské firmy, napsala agentura Reuters.

Měnový výbor Fedu dnes zahájil dvoudenní zasedání. Očekává se, že Fed svoji politiku měnit nebude, mohl by však naznačit, zda úroky v USA vzrostou ještě v letošním roce. Poslední statistika naznačuje, že ekonomický růst v USA zpomaluje, což vyvolává spekulace, že úroky se zvýší až na počátku příštího roku.

Dolar kvůli Fedu mírně vzrostl ke koši předních světových měn. Investoři se po slabé statistice nechtěli pouštět do větších obchodů a s dalšími obchody čekají až na zítřejší prohlášení Fedu. Vůči koši předních světových měn dolar stoupl o 0,08 procenta na 96,948 bodu. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,1038 USD a k jenu kleslo o 0,7 procenta na 132,95 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,5 procenta na 120,46 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK