Americké akcie rostou, podpořily je dobré výsledky firmy Apple

28.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování zřetelně rostly. Wall Street podpořily příznivé výsledky technologického giganta Apple a akcie ropných podniků. Investoři nyní čekají na výstup ze zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Kolem poledne místního času (17:00 SEČ) získával Dow Jonesův index 0,6 procenta a pohyboval se kolem 17.695 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,7 procenta na 2080 bodů a index technologického trhu Nasdaq byl se stejným přírůstkem kolem 5066 bodů.

Akcie Appleu rostly v polovině dne o 2,5 procenta a k růstu hlavních indexů přispívají nejvíce. Firma v posledním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 30 procent, prodala o 36 procent iPhonů více než loni a její výnosy v Číně se téměř zdvojnásobily.

Fed dnes končí dvoudenní schůzku a sdělení vydá v 19:00 SEČ. Žádná změna měnové politiky se dnes nečeká, investoři ale budou hledat něco, co by jim naznačilo, kdy se začnou zvyšovat úrokové sazby. Fed minulý měsíc zvyšování sazeb kvůli oslabující globální ekonomice odložil a většina investorů už do konce roku tento krok nečeká.

Index energetického sektoru posílil o 2,5 procenta. Akcie ropných koncernů Exxon Mobil a Chevron získávaly díky výraznému oživení cen ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK