Americké po náznaku zvýšení úroků prudce vzrostly

28.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americké akciové trhy dnes nakonec výrazně posílily a jejich hlavní indexy získaly přes jedno procento. Akcie na Wall Street po vyjádření centrální banky o možnosti brzkého zvýšení sazeb nejprve zakolísaly, zvedl je ale finanční sektor. Kurz dolaru ve vyhlídce na zvýšení úroků prudce získal na ostatní měny.

V závěru obchodování Dow Jonesův index vystoupil o 1,13 procenta na 17.779,52 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 1,18 procenta na 2090,35 bodu a index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 5095,69 bodu s přírůstkem 1,30 procenta.

Měnový výbor Fedu dnes nechal klíčovou sazbu podle očekávání beze změny, naznačil ale, že by ji mohl zvýšit už na příštím zasedání měnového výboru v prosinci. Po posledních slabých údajích z trhu práce ekonomové dosud většinou očekávali první zvýšení úroků z dosavadních minim až v březnu.

\"Věděli jsme, že sazby nezvýší, oni se ale odvrátili od předešlého opatrného prohlášení, které se zaměřovalo na Čínu a Asii, a místo toho připravili půdu pro prosincové zvýšení,\" řekl agentuře Reuters Paul Schatz, investiční šéf společnosti Heritage Capital.

Po sdělení Fedu prudce zrychlily růst akcie finančního sektoru jemuž vyšší úroky prospějí. Index sektoru posílil o zhruba dvě procenta. Těžce naopak klesly akcie podniků veřejných služeb, které růst úroků finančně oslabuje.

Růst na trhu táhly také akcie přední technologické společnosti Apple, jejichž kurz nakonec posílil o 3,5 procenta. Firma v posledním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 30 procent, prodala o 36 procent iPhonů více než loni a její výnosy v Číně se téměř zdvojnásobily.

Kurz dolaru na devizovém trhu po vyjádření Fedu o možnosti brzkého zvýšení sazeb výrazně vzrostl a dostal se na maximum za více než dva měsíce. Euro výrazně oslabilo a k jeho ztrátám přispělo to, že zástupci Evropské centrální banky potvrdili ochotu dál zmírnit měnovou politiku.

Euro vůči dolaru v závěru kleslo o 1,2 procenta na 1,0915 USD a během dne sestoupilo poprvé od počátku srpna pod 1,09 USD. Dolar vystoupil na sedmiměsíšní vrchol proti švýcarskému franku a dvoutýdenní maximum vůči britské libře. Vůči japonskému jenu americká měna posílila o 0,6 procenta na 121,16 JY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK