OPAP chce podat na Řecko žalobu kvůli videoloterijním terminálům

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Dominantní řecká sázková společnost OPAP se připravuje podat proti řeckému státu žalobu, pokud vláda nezmění pravidla pro provozování videoloterijních terminálů (VLT). OPAP kvůli zpřísněným pravidlům pro provoz VLT jejich spuštění celý letošní rok odkládá. Agentuře Reuters to dnes řekl český podnikatel Jiří Šmejc, který je jedním ze spoluvlastníků OPAP.

OPAP sází na to, že řecká vláda nutně potřebuje vyšší rozpočtové příjmy. To by ji mělo přimět ke změně pravidel, kvůli nimž jsou nyní VLT neziskové. \"Domníváme se, že to je jenom otázka času,\" řekl Šmejc. \"Už jsme vládě dali najevo, že pokud k tomu v příštích týdnech nedojde, budeme muset podat nějakou žalobu,\" dodal.

OPAP plánovala spustit VLT původně počátkem tohoto roku. V červnu ale zahájení jejich provozu odložila na neurčito, protože Atény zpřísnily pravidla ohledně výše jackpotu, denního limitu ztrát a omezení doby hraní.

Šmejc uvedl, že OPAP do VLT investovala 560 milionů eur (přes 15 miliard korun) a postavila pro ně prvních 50 herních sálů. Případná žaloba bude nárokovat náhradu těchto investic plus ztracené příjmy, řekl. Šmejc odhadl, že bez příjmů z VLT by vláda mohla v příštím roce ztratit na příjmech až 300 milionů eur.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl v OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedené Šmejcem a řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany zadlužené země z peněz Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v roce 2010. Letos v dubnu pak česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl ve společnosti Emma Delta na 44,7 procenta, a stala se jejím největším jednotlivým investorem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK