Dolar je díky vyhlídkám na růst úroků nejvýše za tři měsíce

03.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. listopadu (ČTK) - Americký dolar se během dnešního obchodování vyšplhal na téměř dvanáctitýdenní maximum ke koši hlavních světových měn. Nejnovější údaje o ekonomice Spojených států totiž podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by v prosinci mohla přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Kolem 18:00 SEČ vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba 0,6 procenta na 1,0945 USD. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pak přidával půl procenta a nacházel se na 97,403 bodu.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v září snížily o 0,1 procenta. Jejich pokles tak zpomalil z 0,3 procenta v předchozím měsíci. Tyto zakázky jsou důležitým indikátorem investičních plánů amerických podniků.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil růst ekonomiky. Zvýšení úroků by posílilo atraktivitu americké měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK