EK: Volkswagen by měl zrychlit vyšetřování nesrovnalostí s CO2

04.11.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. listopadu (zpravodaj ČTK) - Automobilka Volkswagen by měla zrychlit své vnitřní vyšetřování nesrovnalostí v údajích o měření emisí oxidu uhličitého (CO2). Uvedla to dnes mluvčí Evropské komise Lucia Caudetová v souvislosti s úterním oznámením německého koncernu. Komise v současnosti podle mluvčí nemá žádné oficiální informace a je v kontaktu s příslušnými německými úřady, které data od Volkswagenu nyní analyzují.

\"V sázce je důvěra veřejnosti. Potřebujeme mít na stole jasná fakta,\" poznamenala mluvčí. Je podle ní třeba jednoznačně určit, jaké přesně nesrovnalosti byly nalezeny, co je jejich příčinou, jakých aut se týkají, kde byly tyto vozy registrovány a jaká opatření automobilka přijímá, aby věc napravila.

Evropská komise hodlá věc otevřít ve čtvrtek na jednání s představiteli příslušných povolovacích úřadů v zemích osmadvacítky. \"Obecně se dá říci, že budeme plně podporovat národní šetření a související výměnu informací o výsledcích,\" dodala Caudetová.

Připomněla ale také, že komise má řadu nástrojů umožňujících zajistit, že automobilky respektují cíle pro emise CO2. \"Je mezi nimi i možnost pokuty pro výrobce. Ale skutečně nejprve musíme vyjasnit fakta,\" podotkla.

Firma v úterý oznámila, že nově zjištěný problém by se mohl týkat zhruba 800.000 aut, včetně škodovek. Podniku by mohl způsobit hospodářkou újmu kolem dvou miliard eur (54 miliard Kč).

Volkswagen již od září čelí skandálu kolem falšování testů emisí. Skandál se zatím týkal údajů o emisích oxidů dusíku a zahrnoval asi 11 milionů vozů s naftovými motory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK